Türkiye

Koronavirüs gençlerde ciddi sorunlara yol açıyor

Araştırmalar, her 10 genç koronavirüs hastasından birinin, hastalığın uzun vadeli etkilerinden muzdarip olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca virüsün yeri varyantlarıyla, giderek daha fazla çocuk ve ergeni de etkileniyor. Buna karşın toplum sorunun ciddiyetini fark etmekte yavaş davranıyor.
Bir yılı aşkın bir süredir hayatımızın odağına yerleşen koronavirüs (Covid-19), daha uzun süre yaşantımızı etkileyeceğe benziyor. Yapılan araştırmalar her gün yeni bir korkutucu sonuç ortaya koyuyor. Hastalığı geçiren 10 genç vakadan birisinde, virüsün çeşitli ölçeklerde uzun vadeli hasarları gözleniyor. Virüsün yeni varyantları, bugüne kadar çok etkili olmadığı zannedilen çocuk ve gençlerde endişe verici sonuçlara yol açıyor.
Pandeminin başlangıcında gençler, Covid-19 ile yaşlılara nispeten nadiren ciddi bir şekilde hastalandı. Ancak bu durum virüsün yeni varyantları ile değişmeye başladı. Ocak 2021’de yayınlanan bir Birleşik Krallık araştırmasına göre, enfekte çocukların yüzde yedisi “Long Covid” adı verilen uzun vadeli etkilerden muzdarip olacak. Çocuklarda ve ergenlerde bir korona enfeksiyonundan sonra konsantrasyon sorunları ve düşük okul performansı gözleniyor.
OKUMA SORUNLARI BAŞ GÖSTERDİ
Bir korona enfeksiyonunun uzun vadeli sonuçlarıyla ilgili gittikçe daha fazla çalışma var. Köln Üniversite Hastanesi ve Londra’daki King’s College’dan bilim adamları, ayakta tedavi gören hastaların yüzde onunda enfeksiyondan altı ay sonra hala uzun süreli semptomlar olduğunu gözlemlediler. Bunlar baş ağrıları, vücut ağrıları, koku ve tat kaybı, zayıf konsantrasyon ve hafıza problemlerini içeriyordu. Bazılarının da artık okumaktan çok çabuk sıkılmaya başladığı gözlendi.

MUSLUĞU KAPAMAYI UNUTAN HASTA
Doktorlar, bir şeyi yıkamak için musluğu açtığını unuttuğu için su basmış mutfağında şaşkın şaşkın bakınan eski hastalardan bahsediyor. Başka bir kadın hastanın, taburcu olmasından uzun süre sonra hafif stres altındayken tutarlı cümleler kuramadığı gözleniyor. Düşüncelerini yazması istendiğinde, kağıt parçasına okunaksız işaretler çiziyor.
Genç bir hasta kalkıp, giyindikten ve kahvaltı yaptıktan sonra o kadar yorulmuştu ki başka hiçbir şey yapamıyordu. Uzmanlara göre bu insanların çoğu hayatlarından kopmuştu. Hepsi tek bir şey istiyordu: eski günlük yaşamlarına geri dönebilmek.
AĞIR HASTALARDA KALICI ETKİ BIRAKIYOR
Araştırmalar, şiddetli seyirleri olan Covid 19 hastaları için daha da ciddi uzun vadeli sonuçları olduğunu ortaya koyuyor. Bu hastaların yüzde 50 ila 70’inin Covid 19 hastalığının sonuçlarından uzun süre muzdarip olduğu gözleniyor. Bunun anlamı, bir hasta hastaneden taburcu olsa da, normal hayata dönebilmesi için uzun süre gerekiyor. Bu hastaların büyük kısmı, taburcu olup hastalığı atlattıktan sonra merdiven çıkmakta zorlanıyor. Doktorlar, bu hastaların nefes alma ritmini yeniden bulması ve gücünü yeniden kazanmak için yavaş yavaş idmanlar yapması gerektiğini vurguluyor. Enfekte olduktan aylar sonra bile hala nefes almada güçlük çekenler, bitkinlikle mücadele eden hastalara rastlanıyor.
UZUN HASTALARIN SAYISI ARTIYOR
Yapılan bir araştırmaya göre uzun Covid hastalarının sayısı Almanya’da da artıyor. Berlin’deki ünlü Charité Kliniği bu tür hastalar için bekleme listesi hazırlamak zorunda kaldı. İmmün yetmezlik polikliniği, kronik yorgunluk sendromu olarak bilinen vakaları araştırmaya başladı. Ayrıca, bir enfeksiyondan sonra kalıcı olarak kendini tükenmiş hisseden ve artık önceki yaşamlarına devam edemeyen daha birçok hasta olduğu da gözleniyor. Özellikle hastalığı şiddetli geçirmeyen genç hastalarda bu tür rahatsızlıkların çok sayıda olduğu belirtiliyor.
YORGUNLUK HASTALIĞI
Geçmişte, sürekli yorgun hisseden kişiler için tükenmişlik veya depresyon tanısı konuyordu ancak Covid-19 vakalarından sonra kronik yorgunluk sendromunun bir tür otoimmün hastalık olduğu üzerinde duruluyor. Bu hastalarda bağışıklık sistemindeki sorunların enfeksiyondan sonra başladığı ve virüsle ilgili olduğu değerlendiriliyor. Enfeksiyondan sonra bağışıklık sistemi artık kendini kapatamıyor ve dengesini geri kazanamıyor. Bu durum sürekli yorgunluk olarak ortaya çıkıyor.
HASTALARIN YÜZDE 10’U LONG COVİD’DEN MUZDARİP
Epidemiyolojik araştırmalar, ayakta tedavi gören hastaların yaklaşık yüzde 10’unun altı ay sonra Long Covid’den muzdarip olduğunu gösteriyor. Bilim adamları, bu hastaların yüzde onunun kronik yorgunluk sendromundan muzdarip olduğunu tahmin ediyor. Alman bilimadamları, korona enfeksiyonlarının sayısı bu şekilde gelişmeye devam ederse, yıl sonuna kadar 100.000 kişide kronik yorgunluk sendromu gelişebileceğinden korkuyor.
Almanya’daki veriler, şu anki hastalarının çoğunun genellikle profesyonel yaşamlarında olan, çocuklarına bakan ve aslında hayatın ortasında olan genç insanlar olduğunu gösteriyor.
GENÇLER DE HASTALIĞI CİDDİYE ALMALI
Uzmanlar, Covid 19 hastalığının uzun vadeli sonuçlarıyla ilgili yeterince veri olmadığını hatırlatıyor. Bu nedenle özellikle enfekte olmuş gençlerin ilerideki hayatlarında nelerle karşılaşabileceğinin bilinmediğine işaret ediyor. Bu nedenle gençlerin de hastalığa karşı tedbirli olması konusunda uyarılarını tekrarlıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu