Türkiye

Madde kullanımı yaşlılarda artış gösterdi! (ÖZEL)

Uyuşturucu madde kullanımı her geçen gün artarken, pandemi ile birlikte madde kullanım yaşı da değişti. Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Başkanı Yahya Öger, bağımlılık yaşının değiştiğini belirterek, ilerleyen yaş gruplarında kullanımın arttığını, 15-25 olan yaş grubu 40-60 yaş aralığına ilerlediğini öne sürdü.
Yağmur ENSARİ (DİYARBAKIR YENİGÜN)
Birleşmiş Milletler Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu (INBC) 2020 Raporu, yaşlı nüfus arasında uyuşturucu madde bağımlılığının arttığına işaret etti. Son 10 yılda yaşlı nüfusta madde kullanımın oranının genç nüfusa göre daha hızlı ilerlediğinin vurgulandığı raporda pandemi ile birlikte madde kullanımının arttığı da belirtildi.
Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Başkanı Yahya Öger, uyuşturucu madde kullanımı yaşının 15-25 grubundan 40-60 yaş aralığına çıktığını söyleyerek, pandemi nedeniyle yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle daha bağımlıların daha tehlikeli ve ucuz kimyasallara yöneldiğini söyledi.
‘BAĞIMLILIK YAŞI ARTTI’
Öger, madde kullanım yaşının arttığını vurgulayarak,“COVID-19’dan kaynaklı madde ve alkol tüketimi son araştırmaya göre dünyada hızlı şekilde artış gösterdi. Özellikle yaş gurubunun ilerleyen yaşlarda kullanımının daha fazla olduğu tespit edildi. Stres, kaygı, depresyon madde ve alkol kullanımını tetikledi. Daha önce 15-25 yaş arası iken pandemiyle birlikte 40-60 yaş arası özellikle erkek kullanıcıların dünyada artış gösterdiği son yapılan çalışmada ortaya çıktı” diye konuştu.
‘PANDEMİ TEHLİKELİ KİMYASALLARA YÖNELTTİ’
Pandemi nedeniyle ekonomik sıkıntı yaşayan bağımlıların daha tehlikeli ve ucuz kimyasallara yöndeldiğini dile getiren Yahya Öger, “Hint keneviri kullanımı özellikle güvenlik güçlerinin operasyonları neticesinde ciddi manada yakalandı. Eroin ve kokain maddelerinin yurtdışından Türkiye’ye girişi güvenlik güçleri tarafından operasyonlarla engellendiği için yurtiçinde kristal diye tabir ettiğimiz metamfetamin kullanımının artış gösterdiğini görüyoruz. Metamfetaminler neredeyse kullanıcılar tarafından artık merdiven altında üretilecek duruma geldi. Çok ucuz olmasından ve erişimin kolaylığı kristal kullanımını hızlı bir şekilde arttırdı. Kristal kullanımı uyuşturucu maddeler içinde tedavisi en zor olan ve ciddi manada kullanıcı bireye ölüm tehlikesi getiren kimyasallardan oluşmaktadır” dedi.
Uyuşturucudan kaynaklı ölüm vakaları konusunda ellerinde net veriler olmadığına dikkati çeken Öger, uyuşturucu kullanım etkisinden kaynaklı cinayet, cinsel taciz ve tecavüz, kadın karşı şiddet uygulanmasında bu maddelerin etkili olduğunu öne sürdü.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu