Türkiye

Merkez Bankası enflasyon tahminini açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu yılın ikinci enflasyon raporu sunumunu gerçekleştirdi. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, sunumunu yaptığı 2021 yılı ikinci enflasyon raporunda, yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 9,4’ten yüzde 12,2’ye revize edildiğini açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın ikinci enflasyon raporu sunumu için kameralar karşısına geçti.
ENFLASYON TAHMİNİ AÇIKLANDI
Yılsonu enflasyon tahmini yükseldi. 2021 TÜFE tahmini yüzde 9,4’ten yüzde 12,2’ye revize edildi.
Kavcıoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
“Küresel ekonomi toparlanmaya devam etmektedir. Önemli ihracat pazarlarımızda belirgin bir iyileşme öngörülmektedir. Yükselen küresel enflasyon beklentileri dalgalanmaya yol açıyor. Para politikasında ihtiyatlı duruşun öneminin arttığı bir döneme girdiğimizi değerlendiriyoruz. Gelişmekte olan ülkelerde şubat’tan itibaren portföy hareketleri çıkış yönüne dönmüştür. İktisadi faaliyet geçmiş öngörülerimizde büyük ölçüde uyumlu bir şekilde 2020 son çeyrekte güçlü seyrini korudu. Yurtiçi talep oldukça güçlü bir ivme sergilemiştir. Salgının kısıtlayıcı etkilerine rağmen sanayi ve ciro endeksleri artışını sürdürdü. İmalat sanayinin genelinde olumlu bir seyir izlenmektedir.

“İŞSİZLİK ORANI YÜKSEK SEYRİNİ KORUYOR”
Önümüzdeki dönemde salgının gidişatı ve aşılamaya bağlı olarak iktisadi faaliyette her iki yönde riskler bulunmaktadır. İkinci çeyrekte iktisadi faaliyetin yavaşlayacağı tahmin edilmektedir. İşsizlik oranının yüksek seyrini koruduğu görülmektedir. Sanayi firmalarının yatırım iştahı olumlu sinyaller vermektedir. Yatırım talebi ilk çeyrekte güç kazanmıştır. Güçlü iç talep ve artan emtia fiyatları ithalat faturasını olumsuz etkilemektedir. Mevcut eğilimler yılın ilk çeyreğinde yataylaşan cari dengenin ikinci çeyrekten itibaren iyileşmeye başlayacağına işaret etmektedir. Vaka sayılarının azaldığı bir görünümün turizm faaliyetleri ve dış dengeyi destekleyeceğini öngörüyoruz.
“KREDİLERİN BÜYÜME HIZI KRİTİK ÖNEMDEDİR”
Altın ithalatı Mart’ta tarihsel ortalamanın altına indi. Tedarik sorunları bazı sektörlerde hammadde ve ekipman yetersizliğine yol açarak, üretim ve ihracatı etkilemektedir. Yılın ikinci yarısında arz kısıtlarının da zamanla giderileceğini tahmin ediyoruz. Öngörülenin üzerinde bir performans sergilediğimiz ihracatta gelişmeleri memnuniyetle karşılıyoruz. Kredilerin büyüme hızı ve  kompozisyonu kritik önemdedir. 2020 yılının 3. çeyreğinden başlayarak kredi büyümesi önemli ölçüde yavaşlamış, ocak sonundan itibaren yeniden artış eğilimine girmiştir, son dönemde ılımlı bir seyir göstermektedir. Geçtiğimiz 3 aylık dönemde Merkez Bankası fonlaması API ve swap işlemleri kanalıyla yapılmış, gecelik faizler Merkez Bankası politika faizi etrafında oluşmuştur. Sıkı para politikası duruşunun enflasyonda düşüş önceliğiyle kararlılıkla sürdürülmesi, oynaklıklara karşı önemli bir tampon işlevi görecektir. Dezenflasyon odaklı para politikası duruşu kritik önem arz etmektedir.
Tüketici enflasyon sepetinde yapılan ağırlık güncellemesinin Ocak tahmin patikasına etkisinin Nisan’da  0.5 puana ulaştıktan sonra, kademeli azaldıktan sonra yıl sonunda ortadan kalkacağı öngörülmüştür. Enflasyonda ilk çeyrekte görülen yükselişte temel mal ve enerji grupları öne çıkmıştır. Çekirdek göstergelerin eğilimleri bir miktar iyileşmekle birlikte yüksek seyretmeye devam etmiştir. Enflasyon eğiliminin Nisan’da da iyileşmeye devam etmekle birlikte, yüksek düzeylerini koruyacağını öngörmekteyiz. Çıktı açığı göstergeleri yılın ilk çeyreğinde talep yönlü enflasyon beklentilerininin sürdüğüne işaret etmektedir.
GIDA ENFLASYONU
 Gıda enflasyonu varsayımlarını 2021 ve 2022 yılları için yukarı yönlü güncelledik. Enflasyonun 2021 yıl sonunda yüzde 12,2 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.(önceki 9,4), Enflasyonun 2022 yıl sonunda yüzde 7,5 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2021 yılı sonunda yüzde 10,0 – yüzde 14,4 aralığında (ortak noktası yüzde 12,2) gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Enflasyonun orta vadede yüzde 5,0 düzeyinde istikrar kazanacağını tahmin ediyoruz.”
Önümüzdeki dönemde de fiyat istikrarı temel amacımız doğrultusunda elimizdeki tüm araçları kullanmaya devam edeceğiz. Enflasyonda düşüş olana kadar sıkı duruş büyük bir kararlılık ve sabırla sürecek. Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü işaretler oluşana kadar politika faizi gerçekleşen ve beklenen enflasyonun üzerinde oluşmaya devam edecek.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu