Türkiye

Örümcek ağlarından müzik yapıldı

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ndeki bilim insanları örümcekleri ve onların iletişim mekaniklerini analiz ederek müzik yapmayı başardı.
Örümceklerin görme kabiliyetleri yeterince gelişmiş olmadığı için çevrelerinde olup bitenlerden, ördükleri ağlarda oluşan titreşimler sonucu haberdar oluyor.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü bilim insanları bu titreşimleri analiz ederek, 3D ağlardan müzik yaptı.
Örümcek ağlarından müzik nasıl yapıldı?
MIT mühendislik profesörü ve deneysel müzik bestecisi Markus Buehler, ekibi ile yaptıkları araştırmasının sonuçlarını, Amerikan Kimya Cemiyeti’nin İlkbahar toplantısında paylaştı. İlk aşamada Buehler’in takımı, ağların doğal yapımı sırasında onları lazer tarayıcı ile taradı. Sonrasında ekip, ağın 3D yapısındaki farklı desenlerle uyumlu “notalar” oluşturmak için, ağın farklı uzunluklardaki kısımlarına farklı frekanslar atadı. Elde edilen melodiler Harp ile çalınarak yeniden düzenledi.

Araştırma farklı alanlar için de yararlı bilgiler içeriyor
Buehler zaten yıllardır biyolojik materyal ve nesnelerden müzik üretimi üzerine çalışmalar yapıyor. Bilim insanının örümcek ağlarından önceki projesi ise Koronavirüsü müziğe dönüştürmek olmuştu. Buehler ayrıca örümceklerin ağlarını yapma şeklini ve yöntemini analizinin 3 boyutlu baskı alanında efektif olacağını vurguladı. Zira, örümceklerin ağ yapma tekniği oldukça özel ve bu canlılar ağlarını örerken hiçbir destek materyali kullanmıyor.
Araştırmacı ekip gelecekte bu teknolojiyi kullanarak insanların örümcekler ile onların öz dilinde iletişim kurmasının mümkün olacağını söyledi. Bilim insanları tüm bunların yanı sıra örümceklerin ağ eğirme, kur yapma ve diğer örümceklerle iletişim kurma gibi faaliyetlerde bulundukları zaman ürettikleri titreşimleri de kaydetmeyi başardı. Bu titreşimlerin bir makine öğrenme algoritmasıyla, farklı farklı aktivitelere bağlı olarak sınıflandırılması, insan ile örümcek arasındaki iletişime yeni bir boyut kazandıracak.
Peki ya sizce insanlar ile örümcekler arasında komplike bir iletişim gelecekte mümkün olacak mı? Düşüncelerinizi bizlerle paylaşmayı unutmayın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu